Een uppercut voor het Sportgala

Tegen het canvas. Uppercut. Hét beeld van de avond op het Sportgala was niet het zegegebaar van goalie Thibaut Courtois, maar het gezicht van Delfine Persoon, toen ze net naast de bekroning van ‘Sportvrouw van het jaar’ greep. De ogen dof, de blik op oneindig, alsof ze net haar allerlaatste kamp had verloren.

Dit moest de bekroning van haar carrière worden. Veelvuldig wereldkampioene, ook dit jaar nog. Voor één keer had ze haar trainingsbroek ingewisseld voor een mooi kleedje. Het haar was opgestoken, een juweel sierde haar hals. Delfine had er zelfs een WBC-boksconventie in Las Vegas voor laten schieten met 50.000 uitzinnige boksliefhebbers.

Boksen: you love it or you hate it. Er is geen middenweg. Mijn liefde voor de bokssport groeide toen mijn grootvader met de punch van een bokser vertelde hoe hij op 23 mei 1948 Cyriel Delannoit, alias Tarzan, zag winnen van Bombardier Marcel Cerdan. Tarzan kwam uit Geraardsbergen, groeide op in een arbeidersgezin in Geraardsbergen, en mepte zich een weg uit de armoede en vergetelheid. Hij versloeg op de Heizel de onklopbaar gewaande Cerdan, het hele land ging uit de bol. In de greep van malafide managers was deze volksbokser op zijn 25ste al uitgeteld.

De persoonlijke levenswandel van Delfine Persoon ken ik niet, maar ze is evenzeer van het volk. Er is niets vip aan haar. Ze gruwt van de chic van sportgala’s, baljurken en schijnvertoningen. Overdag werkt ze bij de spoorwegpolitie, in de vroege en late uren traint ze als een gek. Joggen, touwtje springen, meppen met de sparringpartner. Zonder jacuzzi’s en PlayStation.

In de VS was ze al lang een nationale boksheldin geweest, in België is ze een boksende amateur. De locatie van het Sportgala was strategisch goed gekozen. In het Plopsaland-theater, heimat van Gert en Samson. Het was dan ook een kinderlijke vertoning. Ik daag de beroepsbond voor sportjournalisten uit om één dag in de voetsporen van Delfine te treden.

De beste boksers zijn dansers in de ring, meesters in schijnbewegingen. Ze  halen enkel uit op het juiste moment. En ze incasseren als het moet. Delfine, incasseer deze nederlaag met fierheid. Voor mij heb je gewonnen, op punten. Of neen, via knock-out.

This entry was posted in HOME, KEGELKES.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>