Rock to the beat

Vergeet the Confetti’s met ‘This is the sound of C’. De cultsingle van The New Beat-generatie, waar nog altijd geen sleet op zit, is ‘Rock to the beat’. Na New Beat volgde een explosie van dansmuziek, steeds sneller, harder, extremer. De Cherry Moon, een duivelse danstempel langs een van de lelijkste Vlaamse steenwegen, lokte duizenden rave-liefhebbers naar Lokeren. Acidddd! Bonzaaaai! De Cherry Moon, Boccaccio en andere feestpaleizen sloten al lang hun deuren, maar op youtube.com spelen Yves Deruyter en co nog altijd hun deejay-sets. En gisteren bracht de docu The Sound of Belgium de pioniersjaren van de elektronische muziek op sublieme wijze weer tot leven.

Eerlijk, ik zat destijds in het andere kamp, dat van de alternatieve grungerock. Ik dweepte met Rage Against The Machine en Nirvana. In de jaren 90 koos je voor het een of het ander – er was geen gulden muziekweg –  dus liet ik mijn haar groeien, luisterde naar donkere, tragere beats, hulde me in zwarte kleren en schuimde fuiven en festivals af. Al heb ik ooit even getwijfeld welk muziekpad ik zou kiezen. Zeker toen ik de meeslepende house hoorde van mijn neef, een onvervalste Cherry Moon-boy, in zijn te kleine kamertje, uit zijn te grote stereoradio. Het hele huis trilde mee, tot een naar rust snakkende moederstem een einde maakte aan onze afterparty.

Ik vond zijn The House of House-remix al even opzwepend als de zinnenprikkelende verhalen over  nachtelijke avonturen waarin de zon nooit onderging en oogverblindende dansengels bij bosjes werden versierd. En ja, in de jaren 90 deden Johnny’s het in regel met Marina’s, maar mijn neef was geen Johnny. Hij hield wel van opgefokte camino’s, trancemuziek, en de hele subcultuur errond.

Dansen tot je je benen niet meer voelt en naar de danshemel zweeft. Met of zonder wit poeder. Rock to the beat! Om the day after net op tijd in ouderlijk gezelschap – terwijl de raves nog nasuisden in de oren – in een gewijde stilte je biefstuk-friet naar binnen te werken.

This entry was posted in HOME, KEGELKES.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>